In beeld

83 resultaten
 • maandag 4 januari 2016

  Nieuwjaarsrede 2016 van Gouverneur Theo Bovens

  De Provincie, Maastricht

  Op 4 januari 2016 sprak Gouverneur Theo Bovens, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het gouvernement aan de Maas, de jaarlijkse nieuwjaarstoespraak uit waarin hij de hoop uitsprak dat in 2016 Limburg symbool zal staan voor de dialoog. Over o.a. het jaar 2015‬: "...2015 dat ik verleden jaar een kroonjaar noemde. Een kroonjaar omdat onze prachtige provincie 200 jaar geleden werd geboren en gedoopt met de naam: Limburg… Maar het bleek ook in veel andere opzichten een kroonjaar. Een kroonjaar met zaken en successen die ons - in ieder geval mij – weer een beetje trotser maken. Laat me een stuk of 5 successen noemen. Zoals het Jaar van de Mijnen. Het werd een jaar niet enkel gevuld met nostalgie, maar ook en vooral met perspectief. Van een provincie die zichzelf weer opnieuw heeft uitgevonden. En er nu zoveel sterker voor staat dan een halve eeuw geleden. Iets om collectief trots op te zijn." Lees de hele toespraak, via: http://www.limburg.nl/…/Nieuwjaarstoespraak_2016_Gouverneur

 • donderdag 17 december 2015

  Bij het einde van een jaar - vandaag in de kranten

  NRC: Mijnwerkers romantiek, een Limburgse geschiedenis in tattoos door Paul van der Steen. Wat blijft van de mijnen. EN Bij het einde van een jaar - over ‪M2015 - ‪‎vandaag‬ in de Limburgse kranten door Peter Kamps‬. EN in de Volkskrant ‪: 'De mijnen waren alles voor ons', interview Wiel Niks door Peter de Graaf.

 • donderdag 17 december 2015

  Slotconcerten van Carboon

  Parkstad Limburg Theater, Heerlen

  Ze stonden er weer. Drie dagen achter elkaar, in Parkstad Limburg Theaters; wederom ‪uitverkocht. Carboon sloot het Jaar van de Mijnen af in stijl in de Oostelijke Mijnstreek! 10 klaterende applaussen en afsluiting met een hele Koelharmonie. Met een voorstel van Carboon: noem het Parkstad Limburg Theater vanaf nu het Mijnstreektheater. Goed idee!

 • donderdag 17 december 2015

  Slotconcerten van Carboon

  Parkstad Limburg Theater, Heerlen

  Ze stonden er weer. Drie dagen achter elkaar, in Parkstad Limburg Theaters; wederom ‪uitverkocht. Carboon sloot het Jaar van de Mijnen af in stijl in de Oostelijke Mijnstreek! 10 klaterende applaussen en afsluiting met een hele Koelharmonie. Met een voorstel van Carboon: noem het Parkstad Limburg Theater vanaf nu het Mijnstreektheater. Goed idee!

 • dinsdag 15 december 2015

  Glorie en verdriet in de Mijnstreek - Monumentale en extra lage aflevering van Andere Tijden

  Een waardige afsluiting van het jaar met een extra lange uitzending van Andere Tijden over het Nederlandse mijnverleden in het teken van het Jaar van de Mijnen 2015 (M2015). Glorie en verdriet in de Mijnstreek: te zien op 15 dec om 21.20 uur, NPO2.‬ Met o.a. Sjeng Kremers, Wiel Kusters, Bern Quadackers en Heerlense ondernemers.

 • zondag 13 december 2015

  Afscheidsconcert voormalige Regento Stars

  Cultuurhuis, Heerlen

  De legendarische Regento Stars, nu bekend als het Slovenija Kwintet, met Doortje Zerdoner (79) Otto Zerdoner (80) Mees van ’t Riet (81) James Verdonck (70), en Lambert Breuckers (61), namen op zondagmiddag 13 december definitief afscheid van het publiek en van het podium, in Cultuurhuis Heerlen. En dat in - óók hun - Jaar van de Mijnen 2015, M2015 (begin dit jaar openden zij nog de Barbara-expositie in Het Domein, tegenwoordig Museum De Domijnen in Sittard). In het lange muzikale leven van Otto en Doortje Zerdoner uit Heerlen-Heksenberg besloeg de periode van de Regento Stars twaalf jaren, van 1954 tot 1966. Het was de periode van Laila en de internationale successen. Aan de keukentafel bij de Zerdoners werd nu nog altijd wekelijks gerepeteerd en natuurlijk worden er na de repetitie herinneringen opgehaald. Na het uiteenvallen van de Regento Stars ging Bruno Majcherek onder zijn eigen naam verder. Otto, Doortje en Mees van ’t Riet sloten zich aan bij de Lustige Dorfsmusikanten van Slavko Sterman waar ze meer dan een kwart eeuw hebben gespeeld. Sinds tien jaar vormden ze met de “jonkies” Lambert Breuckers en James Verdonck het Slovenija Kwintet, gespecialiseerd in Duitse en Sloveense muziek.

 • zaterdag 12 december 2015

  Onthulling mijnmural Heerlen

  Heerlen

  Mural van Super-A (Murals) onthuld; FNV Vakbond schenkt de Gemeente Heerlen blijvend aandenken aan het Jaar van de Mijnen 2015 (M2015).

 • woensdag 9 december 2015

  De op één na laatste opvoering van "De Mijne" door Mariël Vaartjes

  Sevagram Douvenrade, Heerlen

  Mariel Vaartjes speelde de op een na laatste keer de Cultura Nova-voorstelling 'De Mijne' voor Sevagram in Douvenrade.

 • maandag 7 december 2015

  The Future is Mine - Lichtproject M2015

  Het Jaar van de Mijnen 2015 (M2015) straalt over de voormalige mijnstreek tot en met 31 december 2015. Wethouder Jordy Clemens van de Gemeente Heerlen ontstak twee enorme lichtbundels (2 torens diameter 5 meter, hoogte 3 meter). Zij vormen het M2015-lichtproject ‘The Future is Mine’ op het voormalige O.N. I-terrein in Heerlen. De komende maand ziet de skyline van onze stad er weer een beetje uit zoals tijdens de periode waarin Lange Jan en Lange Lies het beeld bepaalden. Alleen wijzen ze nu niet meer op het ondergronds gaan maar op de toekomst die we samen maken!" Iedere bundel bestaat uit 12 lampen die ‘verwijzen’ naar de 12 Limburgse steenkolenmijnen, die tot diep in de jaren zeventig Nederland van warmte en energie voorzagen. De installatie verwijst naar de schoorstenen Lange Lies en Lange Jan, in die mijnen-periode van 1937 tot medio 1976 als dé symbolen van de Zuid-Limburgse mijnbouw tot in de verre omtrek zichtbaar waren. Die ‘sky-line’ halen we tot aan het einde van het Jaar van de Mijnen 2015 weer even terug met ‘the Future is Mine’. Concept mining landmark: Maurer United. Techniek: AV Point.

 • zondag 29 november 2015

  DE KOEL & THE MINERS' HYMNS

  Abdij Rolduc, Kerkrade

  De KOEL & THE MINERS' HYMNS, pwrd by Sjtub Kerkrade. 2015 Golden Globe winnaar (en genomineerd voor een Oscar) Jóhann Jóhannsson (IJsland) kwam in ons Jaar van de Mijnen zijn majestueuze muziekwerk op live op electronics uitvoeren samen met een speciaal voor deze gelegenheid gevormde regio-orkest van koperblazers, strijkers, slagwerk: de Parkstad Miners Brass onder leiding van de Landgraafse dirigent Ron Daelemans. De film The Miners’ Hymns (óók Filmhuis De Spiegel Heerlen ondersteunt) vertelt het verhaal van de Noord Engelse mijnindustrie en het leven van de mijnwerker in haar sociale context zonder woorden, maar des te meer spreken de beelden van regisseur Bill Morrison in combinatie met de muziek van Johannsson.

 • donderdag 26 november 2015

  Groepsportret: oud-mijnwerkers in d'r pluche van de stadsschouwburg

  Parkstad Limburg Theater, Heerlen

  Het M2015-fotomoment in 'd'r pluche van de stadsschouwburg', tegenwoordig Theater Heerlen (Parkstad Limburg Theaters), met mijnwerkers uit de voormalige mijnstreek.

 • woensdag 25 november 2015

  Bezoek oud-mijnwerkers aan C-City

  C-City, Kerkrade

  Een mooie dag voor de oud-mijnwerkers in C-City, een bezoek aan het museum van en voor de toekomst. Dit bezoek werd aangeboden en georganiseerd door M2015 - als dank voor hun inzet.

 • dinsdag 24 november 2015

  Impressie van The Future is Mine, jongerendebat tbv manifest aan IBA Parkstad

  Carbon6, Heerlen

  Jongeren creatieve ondernemers dachten op 24 november mee met Leon Verdonschot over hun toekomst in Limburg. Het was een bewogen avond, boordevol ontmoetingen. Nu stellen ze samen met Alcander een jongerenmanifest op waar de IBA Parkstad mee aan de slag gaat.

 • maandag 16 november 2015 t/m woensdag 9 december 2015

  M2015-Fototentoonstelling in de vitrine van SCHUNCK*

  Schunck*, Heerlen

  Een impressie van ‪#‎M2015‬ nu te zien in de etalage van het Glaspaleis-SCHUNCK* (tot en met 9 december in het centrum van de Gemeente Heerlen). Met dank ook aan Baanbrekend Werk Heerlen en Berden Mode & Wonen Heerlen.

 • dinsdag 10 november 2015

  Roda JC bezocht Steenkoolmijn van Blegny - een indruk

  Blegny-Mine, Blègny

  Kameraadschap, hard werken, samen strijden. Oftewel: de koempelentaliteit, voortgekomen uit ons gezamelijke mijnverleden. Darije Kalezic, trainer van Roda JC Kerkrade, kreeg een rondleiding door het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen en wilde het inspirerende verhaal - het verhaal van de achterban - overbrengen op zijn selectie, staf en de medewerkers van de club. Om die reden bezocht het personeel van Roda JC (spelers, staf en medewerkers) de steenkolenmijn in Blegny-Mine Officiel op 10 november. Dit bezoek kwam tot stand i.s.m. stichting Jaar van de Mijnen 2015 (M2015), Blegny-mine en Roda JC. Elk personeelslid, staflid, selectiespeler betaalde een eigen bijdrage, dat volledig ten goede komt van 3FM Serious Request en wordt meegenomen op de cheque die Roda JC op 21 december overhandigt in het Glazen Huis.

Pagina's