25 januari t/m 30 augustus 2015

Museum van Bommel van Dam, Venlo

Collectie Jef Diederen Venlo

Museum van Bommel van Dam presenteert de Collectie Jef Diederen Venlo. Het museum toont een selectie uit de in 2011 aan de gemeente Venlo overgedragen collectie van Jef Diederen.  Een kunstenaar die in zijn tijd de mijnen in Limburg op doek en papier heeft uitgebeeld.

Diederen is vooral bekend als schilder van het lyrische landschap, deels abstract, deels figuratief, met een bijzonder goed ontwikkeld gevoel voor kleur en ritmiek. Terugkerende thema's zijn het landschap, de poëzie en de muziek.
In de tweede helft van de jaren vijftig maakt hij verrassenderwijs als een der weinigen, topografische industrielandschappen met gestileerde rookpluimen van de mijnen in Limburg.
foto: Van Bommel van Dam

In 2006 en 2011 aanvaardt de gemeente Venlo twee uiterst waardevolle schenkingen van werken op papier, schilderijen en documents humains van Jef Diederen. Op de expositie Collectie Jef Diederen Venlo stelt Museum van Bommel van Dam van 25 januari t/m 30 augustus 2015 een afgewogen uitsnede uit beide kwalitatief hoogwaardige schenkingen tentoon.
De schenking biedt een fascinerende inkijk in het buitengewoon productieve en persoonlijke leven van een nationaal boeiende 20ste-eeuwse beeldend kunstenaar, die zich in picturaal opzicht altijd is blijven ontwikkelen.

Maar ook het engagement; zijn maatschappelijke betrokkenheid komt tot uitdrukking in werken die het Limburgse landschap en de mijnbouwgeschiedenis in herinnering roepen, maar ook de persoonlijke ontzetting over oorlog en geweld is door de kunstenaar steeds op gevoelige wijze vastgelegd.