6 maart 2015 17.00 - 20.00 uur

Schunck*, Heerlen

Gezamelijke opening 5x Nederlands Mijnverleden

SCHUNCK* heeft voor M2015 kunstenaars en cultuurmakers uitgenodigd die op een bijzondere wijze met het verleden omgaan door persoonlijke processen van herinnering te koppelen aan het collectieve, maatschappelijke geheugen. Zij geven in een vijftal presentaties de toekomst van gisteren op eigen wijze vorm.

De directeur en medewerkers van SCHUNCK* nodigen u van harte uit voor het feestelijke openingsprogramma van vijf presentaties rondom het Nederlands mijnverleden.
Na de officiële opening wordt u persoonlijk op de verschillende tentoonstellingslocaties ontvangen voor inhoudelijke verdieping of een gesprek. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Rim Steijvers. Hij brengt nummers van de legendarische band Carboon ten gehore.

In 2015 is het precies vijftig jaar geleden dat Joop den Uyl de sluiting van de Nederlandse mijnen aankondigde. Een periode van ongekende dynamiek en welvaart kwam abrupt tot een einde. Nederland is op een uitzonderlijke, voortvarende manier omgegaan met de daarop volgende transitietijd. Anders dan bij buurlanden België en Duitsland, is nagenoeg ieder spoor van het Nederlandse mijnverleden uitgewist. Onder de noemer “Van Zwart naar Groen” is in Zuid Limburg tussen 1965 en 1975 een collectief geheugenverlies gecreëerd dat zijn gelijke niet kent.

Nu, op het moment dat nog tastbare herinneringen van oudere generaties definitief overgaan in geschiedenis, vraagt het Jaar van de Mijnen 2015 met een grootschalige manifestatie aandacht voor dit specifieke verleden. M2015 zet het verloren verhaal van de Nederlandse mijngeschiedenis op de kaart en verankert het voor de toekomst.