woensdag 22 april 2015

De Domijnen, Sittard-Geleen

Historische mijnenfilms met live muziek

In het kader de Museumweek presenteren het Domein en Beeld voor Beeld Festival unieke historische mijnenfilms uit de archieven van EYE en Beeld en Geluid, met live muziek door gitarist Joep Pelt. Tijd: 19.30 uur.

Als kind van Limburgs ouders groeide de Amsterdamse zanger-gitarist Joep Pelt op met de muziek van Carboon. Een van zijn oudste herinneringen is dansen in zijn vaders armen op Witste Nog Koempel. Dit jaar speelt Joep de muziek opnieuw in Limburgse theaters, samen met de originele bandleden van Carboon.

Voor dit programma speelt Joep bij de zwijgende films speciaal door hem gearrangeerde muziek, geïnspireerd door de verhalen en herinneringen uit de mijnstreek. Tussen de films door verhaalt Joep over zijn gevoelens voor dit land van zijn (voor)ouders.Het unieke historisch filmmateriaal, daterend van 1916 t/m 1927, geeft een prachtig beeld van de gloriejaren van de Limburgse mijnbouw: de technologische vooruitgang, de bijzondere architectuur van zowel de mijnen als de mijnwerkersdorpne, de economische voorspoed, de kameraadschap van de mijnwerkers, maar ook de zware en smerige arbeid en de dood die in iedere mijngang loerde. De films zijn speciaal voor dit programma gedigitaliseerd en geschikt gemaakt voor vertoning door EYE Filmmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.