zaterdag 7 november 2015 t/m zondag 8 november 2015

Muziekschool Hoensbroek, Heerlen

Hommage aan Piet Stalmeier

Een klein festival in het weekend van 7 en 8 november, georganiseerd door de harmonie St. Caecilia. De harmonie organiseert het festival in samenwerking met de heemkundevereniging en met de Hoensbroekse koren. Piet Stalmeier was dirigent van het beroemde “Emmakorps” van de Staatsmijn Emma in Hoensbroek. Hij was tevens een landelijk bekende componist en arrangeur. Stalmeier is opgegroeid in Hoensbroek en was daar directeur van de muziekschool en is er dirigent van de harmonie St. Caecilia en van het St. Jozef koor uit Mariarade geweest. De muziek die Piet heeft geschreven staat centraal tijdens het festival. Harmonie St. Ceacilia speelt diverse werken van zijn hand, waaronder de bekende Missa Simplex. Ook is er aandacht voor de betekenis van de mijnen op het verenigingsleven in Hoensbroek, en dan met name voor de muziek. De heemkundevereniging richt een tentoonstelling in in de foyer van de muziekschool. De tentoonstelling, die op 7 november wordt geopend tijdens het concert, geeft een beeld van de betekenis en de invloed van de mijnen op het culturele en verenigingsleven in Hoensbroek. Voor het concert “Hommage aan Piet Stalmeier” is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar. De kaarten kosten € 10 per stuk en geven niet alleen toegang tot het galaconcert; iedere bezoeker ontvangt het boek: “Hommage aan een groot musicus”, geschreven door Bernard Grothues. Daarnaast ontvangt u een consumptie, aangeboden door de harmonie.

Programma

Zaterdag 7 november 20:00 uur

Galaconcert  Hommage aan Stalmeier

Deze avond zal de harmonie een galaconcert verzorgen in de muziekschool van Hoensbroek. Ook troubadour Jos Meessen zal een muzikale bijdrage leveren aan het concert. Niet alleen muziek van Stalmeier zal worden gespeeld maar er ook aandacht voor muziek uit de tijd van de mijnen en hedendaagse muziek, geïnspireerd door de mijnen. In de muziekschool is plaats voor 200 personen die dit bijzondere concert willen beluisteren. Kaarten kosten in de voorverkoop € 10 en hiervoor krijgt u niet alleen een bijzondere avond maar ook een drankje aangeboden.

U ontvangt tevens het boek “Hommage aan een groot musicus” van Bernard Grothues (een uitgave van de heemkundevereniging).

Zondag 8 november 11:15 uur

In de Grote St. Jan zal de H. Mis worden opgeluisterd met de uitvoering van de Missa Simplex. Dit in een bijzondere samenwerking van harmonie St. Caecilia en Kerkelijk zangkoor St. Caecilia en Gemengd Kerkelijk zangkoor St. Jozef Mariarade. De Missa Simplex werd door Piet Stalmeier gecomponeerd voor koor en harmonieorkest.

Zondag 8 november 15:00 uur

De muziekschool in Hoensbroek is dan het toneel voor een korenmiddag. Er is zijn optredens van de Hoensbroekse koren: Kerkelijk zangkoor St. Caecilia. Gemengd koor Paluda en het Breuker Mannenkoor. Ook Duo Colorare zal een muzikale bijdrage leveren aan deze bijzondere concertmiddag. Dit concert en de tentoonstelling van de heemkundevereniging zijn deze middag gratis toegankelijk.