22 oktober t/m 6 december

Framer Framed, Amsterdam

Koempels - Framer Framed

Koempels, Limburgs dialect voor 'mijnwerker', maar ook 'maatje' gerelateerd aan het Duitse Kumpel, presenteert een nieuwe generatie van de schildersgroep 'Amsterdamse Limburgers' uit de jaren 50 met Rik Meijers, Joan van Barneveld, Hadassah Emmerich, Fons Haagmans, Sidi El Karchi, Keetje Mans, Rik Meijers en Bas de Wit.

Behalve wederzijdse beïnvloeding in schilderkundig opzicht staat de historische en contemporaine relatie tussen Heerlen en Amsterdam na de sluiting van de Mijnen centraal. De historische achtergrond wordt tevens gevormd door Nic.Tummer’s pamflet over de ‘carboonkolonisatie’ (1974).

De expositie verbindt actuele schilderkunst aan een kunst- en sociaalhistorisch onderzoek dat verrassend letterlijk verschillende culturen van Zuid en Noord in ons land in beeld brengt, en hoe deze in de afgelopen 50 jaar (ook binnen de kunst) zijn veranderd. Van ieder kunstenaar is zowel vroeg alsook actueel werk te zien, in combinatie met een grafische laag die het historische verhaal weergeeft.

Koempels is samengesteld door curator Lene ter Haar in samenwerking met Rik Meijers.

Deze tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door: Framer Framed, SCHUNCK*, Tolhuistuin, Jaar van de Mijnen 2015 (M2015), Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.