vrijdag 6 maart 2015 t/m donderdag 31 december 2015

Centrum, Heerlen

MIJNshop & MIJNcollectie

Kom naar de MIJNshop aan de Bongerd voor een ‘update’ van de oude mijnwerkerskleding.

MIJNshop
Iedere maand maakt een ontwerper één uniek ‘Haute Couture’ ontwerp dat zowel is geïnspireerd op de voormalige mijnwerkerskleding als één van de culturele gemeenschappen die vroeger werkten in de mijnen (Italië, Polen, Slovenië, België, Duitsland, Hongarije, Marokko, Spanje, Friesland). Iedere maand staat er dus een andere nationaliteit centraal. Dit uniek ‘Haute Couture’ ontwerp wordt in de MIJNshop gepresenteerd. Jongeren van leerwerkbedrijf 100%Heerlen gaan vervolgens met een vereenvoudigd commercieel ontwerp aan de slag en maken 10 stuks die te koop worden aangeboden in de MIJNshop. Zo komt gedurende het jaar MIJNcollectie tot stand.

De MIJNshop fungeert tevens een informatiepunt en verzamelplek voor iedereen die meer wilt weten over het Jaar van de Mijnen (M2015). Vrijwilligers uit de verschillende wijken bemannen de shop. Shopmanager Floor Noten organiseert verschillende thema-avonden en andere initieven vanuit de mijnshop. Haar doel is om het mijnverleden bij een breed publiek beleefbaar te maken. Dit doet zij onder andere door het organiseren van thema-avonden (voor jeugd, mijnwerkersvrouwen en mensen met mijnwerkerstatoeages) en door koempels op scholen over het mijnverleden te laten vertellen.

Theatermaakster Nina Willems gebruikt de MIJNshop als thuisbasis waar zij een voorstelling over haar band met Heerlen voorbereidt. Het eindresultaat is tijdens Cultura Nova 2015 te zien. In de aanloop verzorgt zij een zestal performances in de MIJNshop.


De ontwerpen van de modeontwerpers worden ook getoond tijdens het FASHIONCLASH Festival in Maastricht (juni 2015) en de Amsterdam Fashion Week (juli 2015).

Adres
Bongerd 4, 6411 JM, Heerlen

Standaard openingsdagen & openingstijden:
Dinsdag
van 10:00 uur tot 17:30 uur 
Donderdag
van 12:00 uur tot 21:00 uur 
Zaterdag
van 12:00 uur tot 17:00 uur

Praktische info MIJNshop
Floor Noten, shopmanager MIJNshop & MIJNcolectie