7 t/m 13 februari 2015

NPO doc themaweek: Het zwarte goud

In het Jaar van de Mijnen duikt NPO Doc onder de grond. Dat doet het documentairekanaal samen met het Beeld voor Beeld festival, dat van 11 tot en met 15 februari documentaires vertoont over verschillende aspecten van mijnbouw. Op NPO Doc is onder andere de Oscar winnende documentaireklassieker Harlan County USA te zien.

De klassieker Harlan County, USA (1976) van Barbara Kopple gaat over de strijd tussen Amerikaanse mijnwerkers en hun bazen. 
Uitzending o.a. op zaterdag 7 februari om 20.00 uur op NPO Doc

Aansluitend op Harlan County, USA vertelt Barbara Kopple in Regisseur aan de keukentafel Internationaal over deze film waarvoor ze een Oscar won. 

Filmmaker Frederieke Jochems woonde in haar jeugd pal naast Staatsmijn Hendrik in Brunssum. Na de mijnsluiting in 1967 werden de verlaten mijngebouwen in gebruik genomen door de NAVO. Waar vroeger duizenden mijnwerkers jarenlang het zwarte goud naar de oppervlakte brachten, werken nu militairen uit achtentwintig landen. De documentaire Militairen in de mijnstreek (L1, 2013) maakt een reis door het heden en verleden van deze bijzondere plek in Brunssum.
Uitzending o.a. op zondag 8 februari om 21.00 uur op NPO Doc

Op 8 juni 1984 vond in Orgreave, South Yorkshire een gewelddadige confrontatie plaats tussen stakende mijnwerkers en de politie. The Battle for Orgreave (Yvette Vanson, 1985) doet verslag van deze strijd die ontstond na dreiging van het sluiten van de mijnen in de streek. In de documentaire vertellen mijnwerkers verbitterd over het buitensporige geweld van de autoriteiten.
Uitzending o.a. op maandag 9 februari om 22.10 uur op NPO Doc

De documentaire Afstand van de berg - Vertellingen uit de mijnstreek (NOS, 1990) laat zien hoe het er vroeger in de mijnen in Limburg aan toe ging. Oud-mijnwerkers, hun familie en andere betrokkenen vertellen over de invloed van de mijnindustrie op hun leven. Filmmaker Eugene van de Bosch combineert archiefbeelden met anekdotes en gedichten die de valse romantiek van het mijnwerkersbestaan onthullen.
Uitzending o.a. op dinsdag 10 februari om 21.20 uur op NPO Doc

In het Boliviaanse mijnwerkersdorpje Potosí werkte Gavino als mijnwerker in dezelfde lokale mijn als waar zijn 23-jarige zoon Pedro tegenwoordig rondleidingen geeft aan toeristen. Nu de zilver- en zinkbronnen bijna zijn uitgeput, biedt het toerisme een nieuwe bron van inkomsten. Grito di Piedra (Ton van Zantvoort, 2006) laat zien hoe een traditioneel gezin, waarin het mijnwerkersberoep van vader op zoon wordt doorgegeven, gedwongen wordt zich aan te passen aan de moderne tijd.
Uitzending o.a. op woensdag 11 februari om 21.20 uur op NPO Doc