zondag 26 april 2015

Open dag Schacht Nulland

In het Jaar van de Mijnen bestaat Schacht Nulland 200 jaar! Op zondag 26 april 2015 kunt u van 12.00 tot 17.00 uur gratis een kijkje nemen in de Schacht.

De Schacht Nulland is een oude schacht van de Domaniale Mijn. In 1965 viel het doek voor de steenkolenwinning in Nederland. Nog geen vier jaar later ging de poort van de Domaniale Mijn voorgoed dicht. Dit betekende het einde van een bedrijf waar in de topjaren zo’n 3.400 mensen werkten. De honderden meters diepe mijnschachten werden afgesloten met een betonnen prop, waarna alle bovengrondse gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt. In Kerkrade bleef alleen de Schacht Nulland bestaan.


Terwijl de gehele mijnstreek in 2015 - het Jaar van de Mijnen - herdenkt dat het 50 jaar geleden is dat de mijnsluitingen werden aangekondigd, heeft Kerkrade een uniek historisch aanknopingspunt. In 1815 werd de Domaniale Mijn namelijk eigendom van het Nederlandse Koninkrijk. Daarmee is zij de oudste mijn van Nederland en waarschijnlijk zelfs van Europa.

De Koempels van De Domaniale hebben dit mijnmonument ingericht met een expositie. Vol passie vertellen zij hier hun persoonlijke verhaal over het werk ondergronds. De originele lift, mijnfietsen, kolenwagens, diverse machines en allerlei voorwerpen en foto’s uit de mijntijd zijn hier te bewonderen. Er wordt elk half uur een film gedraaid over het leven van de mijnwerker ondergronds en een spreker vertelt over de mijnbouwhistorie van Kerkrade en de Domaniale Mijn. Kunstenares Miriam Vleugels zal aanwezig zijn om te vertellen over haar muurschilderingen.

Foto's: Fabian de Kloe