21 t/m 24 augustus 2015

Berg aan de Maas

Stoet Oogstdankfeesten

De 69e culturele stoet door de mooi versierde straten van Berg aan de Maas staat in teken van het Jaar van de Mijnen 2015. De Oogstdankfeesten verbeeldt in haar stoet niet alleen de mijngeschiedenis, maar vooral ook de opmaat naar het huidige tijdperk van innovatie, techniek en nieuwe energiebronnen.

Oorspronkelijk zijn de Oogstdankfeesten door de inwoners van Berg aan de Maas opgezet (1946) vanuit het katholieke geloof als dank voor de oogst. In de loop der jaren zijn de Oogstdankfeesten uitgegroeid tot euregionale culturele feesten. De jaarlijkse keuze van het thema van de Culturele Stoet is een weerspiegeling is van het cultureel erfgoed van de regio. Bij de vertaling van het thema naar datgene wat in de Culturele Stoet wordt uitgebeeld, speelt de culturele historie altijd een prominente rol. Dat moge blijken uit de thema's van de laatste jaren, zoals 'Van het verre verleden naar het heden', 'Dans en muziek door de eeuwen heen', 'Mosa Cultura', Breughel in Berg, 'Sprookjes, sagen en legenden' en 'Dagboek van de aarde'.

Dit jaar staat de Stoet Oogstdankfeesten zal in het teken staan van het Jaar van de Mijnen 2015 met als werktitel “Mijngeschiedenis en mijncultuur”. In deze culturele stoet wordt aan de hand van een 12-tal scenes aan de toeschouwers het verhaal van het 'Mijnwezen'  in Limburg (en euregio) duidelijk gemaakt en getoond. Iedere scene bestaat uit een praalwagen omringd door muziek en/of culturele groepen uit de euregio en ver daar buiten. De huidige culturele stoet bevat de volgende scenes:

 1. Opening
 2. Het ontstaan van de steenkool (een koel begin)
 3. Exploiteren 1e mijn
 4. Opening van de staatmijnen
 5. Patrones van de mijnwerker: H. Barbara. In goede en slechte tijden.
 6. Dagelijks leven van de mijnwerker en zijn gezin
 7. Vrije tijd van de mijnwerker en zijn gezin
 8. Kleurrijke mijncultuur
 9. Nieuwe producten (Stikstofbindingsbedrijf S.B.B.)
 10. Het bekend maken van het sluiten van de Mijnen
 11. Vervangende werkgelegenheid voor de mijnwerkers
 12. Hedendaagse Tijdperk

Naast de culturele Stoet met praalwagens wordt er een randprogramma verzorgd rondom het thema "Mijngeschiedenis en mijncultuur" met o.a.: scholenprogramma voor basisscholen bestaande uit een educatief lespakket met buitenactiviteit; eucharistieviering voor en door de 'Oogstdankfeesten'; side events voor jong en oud (kermis, presentaties, demonstraties, shows, exposities, kinderattracties); 4-daags feest in het feestpaviljoen m.m.v. vele artiesten; activiteiten en faciliteiten voor senioren en cliënten van zorginstellingen.